Ta jajecznica to prawdziwe śniadanie mistrzów. Zapewnia długie uczucie sytości i zapobiega podjadaniu
Rankiem często brakuje czasu na przygotowanie pożywnego śniadania. Jajecznica to potrawa, która nie wymaga długiego stania przy kuchni i zawsze się udaje, więc nie musisz się obawiać, że nie zdążysz zjeść pożywnego śniadania przed wyjściem z domu.
Jak zrobić jajecznicę z kiełbasą?
Jajecznica to idealna potrawa dla zabieganych. W przypadku jajecznicy z dodatkiem kiełbasy potrzebujesz zaledwie kilku minut wolnego czasu – wystarczy pokroić kiełbasę i podsmażyć ją na suchej patelni, robiąc jednocześnie masę jajeczną. Jajecznica z poniższego przepisu świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie na śniadanie, ale także ekspresowy obiad lub kolacja.
Cienką kiełbasę możesz zastąpić pokrojoną w kostkę kiełbasą suchą np. krakowską, pokrojonymi kabanosami lub frankfurterkami, a także ulubioną szynką. Wyśmienicie smakuje również jajecznica z kiełbasą chorizo.
Jajka smażę na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy. Jeżeli używasz chudej kiełbasy lub innej chudej wędliny, to podsmaż ją na zwykłym maśle z dodatkiem odrobiny oleju lub maśle klarowanym.
Przepis: Jajecznica z kiełbasą
Tak przygotowana jajecznica jest aromatyczna i sycąca.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 3 duże jajka
- 50 g cienkiej kiełbasy
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- szczypiorek lub cebulka dymka
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówJajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Kiełbasę obierz ze skórki (opcjonalnie) i pokrój na cienkie plasterki. Szczypiorek lub cebulkę dymkę umyj, osusz i posiekaj.
- SmażenieRozgrzej patelnię i podsmaż na niej plasterki kiełbasy z obu stron (bez tłuszczu). Na patelnię z kiełbasą wlej masę jajeczną i wymieszaj. Jeżeli kiełbasa była chuda, to przed wlaniem masy jajecznej dodaj na patelnię 1 łyżeczkę masła. Smaż jajka, często mieszając, aż jajecznica zyska preferowaną przez ciebie konsystencję. Dopraw gotową jajecznicę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jajecznicę z kiełbasą podawaj gorącą ze świeżym pieczywem lub tostami. Przed podaniem posyp potrawę szczypiorkiem lub cebulką dymką.
Opcjonalne dodatki do jajecznicy z kiełbasą
Jeżeli masz więcej czasu, to razem z kiełbasą możesz podsmażyć boczek, cebulę, czerwoną paprykę i pokrojone na małe kawałki pieczarki. Dodatkowo jajecznicę możesz posypać odrobiną tartego sera żółtego.